Jonge bomen toekomstbestendig maken door ze stabiliteit te bieden

Kluitverankering_GreenMax

In de eerste jaren na aanplant is een jonge boom kwetsbaar en onstabiel. Het ontluikende wortelgestel van de jonge boom heeft één tot twee volle groeiseizoenen nodig om zich stevig in de grond te kunnen verankeren. Tijdens dit kwetsbare proces is het boompje op zoek naar grip en voedingsstoffen in het bodemleven om een solide fundament te kunnen vormen voor toekomstige groei en bloei.

Verstoring van het verankeringsproces

Wanneer het essentiële verankeringsproces van de jonge boom verstoord raakt, bijvoorbeeld door extreme weersomstandigheden, bouwwerkzaamheden, slechte bodemomstandigheden of onjuiste planttechnieken, is de kans op uitval groot. De jonge boom verliest zijn stabiliteit, waardoor het risico op omvallen bij een flinke storm groot is. Niet alleen veroorzaakt dit overlast in de bebouwde omgeving; het is ook een duurzame investering die onnodig verloren gaat.

Weersomstandigheden worden steeds extremer

Terwijl de aarde geconfronteerd wordt met steeds extremere weersomstandigheden, zien we een verontrustende impact op de stabiliteit van bomen in onze bebouwde omgeving. Sterke windstoten, hevige regenval en onvoorspelbare stormen testen de veerkracht van bomen tot het uiterste. Vooral jonge bomen, met een nog niet volledig ontwikkeld wortelgestel, zijn bijzonder kwetsbaar voor deze extreme weersomstandigheden. Verstoringen in de bodemgesteldheid door overstromingen en verhoogde neerslag dragen verder bij aan de risico’s. Het is dan ook van essentieel belang dat we bomen stabiliteit bieden om ervoor te zorgen dat ze veerkrachtig blijven in de strijd tegen klimaatverandering.

Storm Poly bomen omgevallen

Bron afbeelding: RTL Nieuws

Verankering van bomen

Om jonge bomen de stabiliteit te bieden die ze nodig hebben, is boomverankering een veelvuldig toegepaste methode om ondersteuning te bieden tijdens het verankeringsproces. Er zijn twee verankeringsmethodes: bovengronds of ondergronds. Bovengrondse verankering wordt bewerkstelligd met behulp van boombanden en boompalen en ondergrondse verankering door middel van kluitverankering.

Ondergronds of bovengronds verankeren?

Zowel boombanden als kluitverankering zijn er beiden voor bedoeld om de boom stabiliteit te bieden. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen om rekening mee te houden bij de keuze om een boom boven- of ondergronds te verankeren:

  • Bij boombanden bestaat het risico dat deze in de bast gaan snijden naarmate de boom groter wordt. Kluitverankering kan niet in de bast snijden, omdat dit ondergronds wordt toegepast.
  • Boombanden kunnen losser gaan hangen naarmate de boom groeit, omdat de stam als het ware dichter naar de boompalen toe groeit. Bij kluitverankering is dit niet het geval, omdat de stevige banden in een driehoek over de kluit worden bevestigd, waardoor ze altijd strak blijven staan. Tegelijkertijd behoudt de boom zijn natuurlijke bewegingsvrijheid.
  • Boombanden met boompalen zijn bovengronds zichtbaar, wat over het algemeen afbreuk doet aan het landschap. Kluitverankering is onzichtbaar, omdat het ondergronds wordt toegepast.
  • Boompalen dienen als bescherming tegen maaischade of als fietsenstalling in de bebouwde omgeving. Bij kluitverankering is dit niet mogelijk.
Boombanden - GreenMax

Stabiele, toekomstbestendige bomen met verankering

Met oog op de lange termijn en de veiligheid van de bebouwde omgeving, is het belangrijk om jonge bomen tijdens de aanplant al te voorzien van verankering. Het voorkomt niet alleen instabiliteit die kan ontstaan door extreme weersomstandigheden, maar beschermt ook de vitaliteit van de boom op de lange termijn. Door jonge bomen tijdens de aanplant te verankeren, wordt er een sterke basis gecreëerd om tussen de grijze infrastructuur te kunnen gedijen. Zo ontstaat er een toekomstbestendige combinatie tussen groen en grijs.

Ontdek de mogelijkheden met kluitverankering

Meer ontdekken over de mogelijkheden met boomverankering? Neem contact op met onze specialisten via info@greenmax.eu of +31 413 294 447.

Lees ook: