Wonderwoods: een unieke en innovatieve toren in hartje Utrecht die stedelijk wonen combineert met natuur. Met een verticaal bos van 360 bomen en bijna 10.000 planten wordt dit dé groene eye-catcher van Utrecht. Niet alleen is het verticale stadsbos prachtig om te zien; de bomen en planten nemen samen jaarlijks 5.400 kg CO2 op en geven er ruim 41.400 kg zuurstof voor terug.
Bron afbeelding: Wonderwoods
Wonderwoods: harmonie tussen stad en natuur
Het Wonderwoods-gebouw bestaat uit twee groene torens van 105 en 73 meter hoog. Het project is ontworpen door Stefano Boeri Architetti, bekend van de groene toren ‘Bosco Verticale’ in Milaan, en MVSA Architecten. Het doel van project Wonderwoods is het creëren van een geavanceerde harmonie tussen stedelijk leven en natuur.
Healthy Urban Quarter
Op de begane grond, verbonden met een tuin op de zesde verdieping, is er een ‘Vertical Forest Hub’: een centrum dat zich richt op documentatie en onderzoek naar stedelijke bebossing over de hele wereld. Het project maakt deel uit van het nieuwe ‘Healthy Urban Quarter’ in Utrecht – een gebied van 50.000 tot 70.000 m2 bestemd voor wonen, werken en het aanbieden van culturele activiteiten. Naast appartementen en kantoorruimtes, zijn er in Wonderwoods ook fitness- en yogaruimtes, fietsenstallingen en openbare recreatiegebieden te vinden.
Florerende biodiversiteit
De torens zijn verrijkt met 360 bomen en 9.640 struiken en bloemen. Maar liefst 30 verschillende bomen- en plantensoorten sieren de torens van Wonderwoods. Zowel naald- als loofbomen, waaronder hoogstambomen en meerstammige bomen, zijn gekozen voor de beplanting. Het stadsbos komt in totaal overeen met één hectare aan weelderige bosvegetatie. Vanwege het brede scala aan bomen- en plantensoorten die in Wonderwoods groeien, floreert de biodiversiteit en wordt het stedelijke ecosysteem versterkt.
Kluitverankering voor stabiliteit van de bomen
Het planten van bomen op torenhoge gebouwen vormt een uitdaging, aangezien ze op zulke hoogtes blootstaan aan harde wind. Om de bomen de nodige stabiliteit te bieden, is de innovatieve kluitverankering van GreenMax ingezet. Dit systeem zorgt ervoor dat de boomkluit stevig op zijn plaats wordt gehouden door stevige banden, waardoor de boom zelfs bij harde wind stabiel blijft staan. De kluitverankering is naadloos geïntegreerd in de bakken en wordt bedekt met een laag hoogwaardig boomsubstraat, waardoor deze met het blote oog niet zichtbaar is.
Onderhoud van de bomen
In een verticaal bos is het onderhoud van de bomen een avontuurlijke en unieke taak. Abseilende hoveniers, gespecialiseerd in het werken op hoogte, spelen een cruciale rol bij het onderhoud van deze groene torens. De torens zijn op meerdere plekken voorzien van haken waar de hoveniers hun klimuitrusting aan kunnen bevestigen. Zo dalen de hoveniers langs het gebouw af om de bomen en planten te verzorgen en ze in optimale conditie te behouden. Hierdoor blijft het verticale bos gezond en aantrekkelijk.
Trudo Toren
De kluitverankering van GreenMax heeft zich al eerder bewezen in een soortgelijk project: de Trudo Toren in Eindhoven. Deze toren op het hippe en creatieve stadsgebied Strijp-S is 70 meter hoog, waardoor het ook bij dit project noodzakelijk was om de stabiliteit van de bomen te waarborgen. Tot nu toe raasden diverse windsnelheden al langs de Trudo Toren en de bomen staan nog steeds keurig recht.
De eerste bomen in Wonderwoods
Op maandag 24 april 2023 waren de eerste bomen in Wonderwoods geplant. Naar verwachting zal de bouw van Wonderwoods medio 2024 zijn afgerond. We kunnen niet wachten tot dit schitterende gebouw in volle bloei staat!