Abseilende hoveniers onderhouden verticaal bos Trudo Toren

Trudo toren

De Trudo Toren is een toren met betaalbare woningen met bomen en struiken tot op wel 70 m hoogte. Directeur-bestuur Theo van Kroonenburg zegt enorm trots te zijn op de prestatie die is geleverd. “Dankzij ambitie, lef, het samen innovatief aangaan van uitdagingen en natuurlijk die prachtige samenwerking met het team van de Italiaanse architect, de overige uitvoerende architecten, ingenieurs, groendeskundigen, medewerkers van Trudo en natuurlijk alle bouwers, hebben we dit prachtige gebouw met 125 woningen kunnen realiseren. Een levend groen hart in het bruisende Strijp-S in Eindhoven. De Trudo Toren is het allereerste verticale bos dat speciaal ontworpen is voor de sociale huursector.”

Verankering van bomen door GreenMax Producten

De verankering is verzorgd door GreenMax. Tjerry van der Sangen, technisch adviseur bij GreenMax: ‘Een bijzonder project waarbij wij verantwoordelijk zijn voor de kluitverankering. Dat wil zeggen: de boom is verankerd vanuit de onderkant waardoor het systeem niet met het blote oog zichtbaar is. Een paar dikke banden houden de kluit op hun plek, en om te voorkomen dat de wortels beschadigd raken, hebben we een kokosbeschermlaag tussen de kluit en de banden geplaatst. Tot nu toe raasden diverse snelheden van wind al langs de toren en de bomen staan nog keurig recht. Een geslaagd project en prachtig om aan mee te werken.’

Statement gebouw 

Ook wethouder Wonen, Yasin Torunoglu, is te spreken over de toren. “Dit is echt een statement. Dit prachtige gebouw, dat iconisch is voor onze stad, laat zien dat het bouwen van betaalbare woningen en duurzaamheid samengaan. Grote complimenten voor wat er hier gerealiseerd is. Ik kijk uit naar de volgende projecten, want er zijn nog zoveel mensen die we ook een betaalbaar en mooi eigen plekje gunnen in onze stad.”

Stedelijke vernieuwing, verduurzaming en vergroening

De Trudo Toren is gebaseerd op een ontwerp van de architect Stefano Boeri, namelijk Bosco Verticale in Milaan. “Het Bosco Verticale is de afgelopen jaren op verschillende manieren beschreven: als anti-architectuur, of als Urban Fostery manifest. In werkelijkheid was het allereerst een experiment, een prototype van een huis voor bomen, ook bewoond door mensen. Het was een verkenning van nieuwe manieren van hoe we ons kunnen verhouden tot elkaar en tot andere levensvormen. Een zoektocht naar een nieuwe vorm voor stedelijke vernieuwing, verduurzaming en vergroening. Het was een grote uitdaging om dit concept in een betaalbare variant te ontwerpen voor de inwoners van de stad Eindhoven. En ook een grote eer. Nu heeft deze prachtige lichtstad ook een groen icoon voor stedelijke bebossing.”

Bron: https://www.hortipoint.nl/tuinenlandschap/abseilende-hoveniers-onderhouden-verticaal-bos/

 

De behoefte om bomen extra steun te geven zonder onooglijke palen of boombanden wordt steeds groter. Kluitverankering is een efficiënte en betrouwbare manier om bomen ondergronds te verankeren met een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Bekijk ook onze kluitverankeringssets: https://www.greenmax.eu/nl/kluitverankering/