Klimaatadaptatie: het belang van bomen in de strijd tegen klimaatverandering

Klimaatadaptatie in de stad - GreenMax

Dat het klimaat aan het veranderen is, valt inmiddels niet meer te ontkennen. Hoewel de problemen die klimaatverandering met zicht meebrengt – denk aan overstromingen, droogte, hitte en meer – goed in kaart gebracht worden, is de oplossing nog niet concreet. Er zijn veel verschillende meningen over wat nu wel of niet de beste oplossing is voor klimaatverandering.

Wat is klimaatadaptatie?

Om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken, is klimaatadaptatie een hot topic geworden in de wereld van duurzaamheid. klimaatadaptatie houdt in dat we onze leefomgeving aanpassen aan de verandering van het klimaat. Denk hierbij aan het verstevigen van dijken, het verbreden van rivieren en het creëren van groene, toekomstbestendige steden. Klimaatadaptatie staat bij veel overheidsinstanties hoog in het vaandel om onze leefomgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen negatieve effecten van klimaatverandering.

Bomen en klimaatadaptatie

Bomen zijn een belangrijk onderdeel in het toepassen van klimaatadaptatie in de stedelijke omgeving. Dit is waarom:

  1. Bomen kunnen lucht met 2 tot 8 °C afkoelen. Door bomen strategisch te plaatsen, bieden ze schaduw en verkoeling. Daarom zijn het uitstekende natuurlijke airconditioners in de stad.
  2. Bomen verminderen de piekafvoer bij (zware) neerslag. Een volwassen boom kan meer dan 15.000 liter water per jaar opvangen. Vooral bomen die in een boombunkersysteem staan, hebben veel capaciteit om regenwater op te vangen. Zo wordt het riool minder belast en is de kans op overstromingen kleiner.
  3. Bomen nemen CO2 op en houden de lucht schoon. Volwassen bomen kunnen zelfs tot 150 kg CO2 per jaar opnemen. Daarnaast nemen bomen ook andere vervuilende gassen op, zoals stikstofdioxide, koolmonoxide, zwaveldioxide en ozon. De boom haalt de fijne deeltjes (fijnstof) uit de lucht en houdt ze vast aan de bladeren en schors. Hierdoor wordt de lucht in steden schoner en gezonder.
  4. Bomen vergroten biodiversiteit. Ze bieden planten en dieren een aangename leefomgeving, voedsel en bescherming. Planten en dieren zullen zich daardoor sneller vestigen in een groene stad.

Bij de voordelen die bomen met zich meebrengen geldt wel: hoe groter de boom, hoe groter het effect.

Klimaatadaptie en bomen - GreenMax

Naast de positieve effecten van bomen op het klimaat, brengen ze ook voordelen met zich mee voor andere belangrijke thema’s:

  • Bomen hebben een positief effect op het mentale en fysieke welzijn. Mensen die in de buurt wonen van stedelijk groen zijn actiever en ervaren minder stress.
  • Bomen zorgen voor sociale cohesie. Op een groene plek in de stad, zoals een stadspark, komen veel mensen samen om te genieten van de zon of om een frisse neus te halen.
  • Bomen dragen bij aan de welvaart van een stad. Groen kan de waarde van onroerend goed verhogen met minimaal 20%.

Bomen: dé oplossing voor klimaatproblemen?

Zijn bomen dan dé oplossing om klimaatverandering te beperken? Wij denken dat er niet één oplossing is, maar dat er verschillende oplossingen zijn voor de vele klimaatproblemen. Dat neemt niet weg dat bomen een cruciale rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering; ze verkoelen steden, verminderen overstromingsgevaar, vergroten biodiversiteit én gaan luchtvervuiling tegen. Volwassen, functionele bomen zijn de meest natuurlijke oplossing om de gevolgen van klimaatverandering in de openbare ruimte te beperken.

Klimaatadaptieve stad creëren

Ben jij er klaar voor om de klimaatproblemen in jouw stad aan te pakken? GreenMax ondersteunt en adviseert je graag bij groen- en infraprojecten. Maak een afspraak met één van onze adviseurs en ontdek hoe je jouw stad klimaatadaptief kunt maken met onze groenoplossingen.

Ik wil mijn stad klimaatadaptief maken

Bron: www.fao.org