Wortelgeleiding & wortelwering

Wortelwering en wortelgeleiding zorgen ervoor dat boomwortels in goede banen worden geleid tijdens de groei. Zo worden wortelschermen ingebouwd langs wegen of fietspaden om wortelopdruk te voorkomen. Door wortelwering en wortelgeleiding toe te passen in de infrastructuur ontstaat er geen worteloverlast. Afhankelijk van het type toepassing is het belangrijk om de juiste systeemkeuze tegen worteloverlast te maken: wortelgeleiding of wortelwering?

Wortelgeleiding
WORTELGELEIDING

Wortelopdruk
WORTELOPDRUK

Wortelwering
WORTELWERING

Wortelgeleiding

De door GreenMax ontwikkelde wortelgeleiding TRG (Tree Root Guide) wordt zowel bij nieuwe aanplantingen als na het kappen van wortels (renovatie) gebruikt om worteloverlast in de bebouwde omgeving te voorkomen. Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat de schoonheid en waarde van volwassen bomen wordt behouden. Tevens worden de reparatie- en aansprakelijkheidskosten van beschadigde wegverhardingen en het gevaar van struikelen geminimaliseerd.

Geleidingsribben voor betere verankering van bomen

Jonge boomwortels groeien in horizontale richting en stuiten op de speciaal geprofileerde scheidingswand. De geleidingsribben dirigeren de wortels loodrecht naar beneden. Aan de onderzijde gekomen kunnen de wortels horizontaal verder groeien, waardoor de boom zich goed in de grond verankert, en er geen schade aan de wegverharding ontstaat. Daarnaast kan de boom op deze manier water en voedingsstoffen beter opnemen. Zonder de geleidingsribben zouden de wortels langs de wand blijven circuleren, waardoor de boom zou verstikken (bloempoteffect) en geen stabiliteit zal krijgen. De richtlijn is dat wortelgeleiding wordt gebruikt op een afstand van minder dan 2 m¹ van de boom. Echter, dit is afhankelijk van de stamvoetdoorsnede van de volwassen boom.

Wortelwering

Wortelwering wordt gebruikt om een wortelvrije zone tot stand te brengen, bijvoorbeeld om ondergrondse nutsfaciliteiten te beschermen tegen wortelgroei. Wortelwering kan alleen gebruikt worden als de beschikbare doorwortelbare ruimte voldoende is. Als vuistregel gebruiken we dat de afstand tussen de wortelweringswand en de boom minimaal 2 m¹ moet zijn.

Wortelwering kan ook via machinale inbouw worden toegepast in de infrastructuur. Deze werkwijze is uiterst efficiënt en tijdbesparend. GreenMax werkt samen met een partner welke de machinale inbouw verzorgt.

Productinformatie

Bekijk alle informatie over onze producten voor wortelgeleiding en wortelwering in onze brochure. Hierin vindt u ook een handig schema voor de keuze tussen wortelwering of wortelgeleiding. Heeft u nog vragen of interesse in onze producten? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder. 

BEKIJK BROCHURE

Wortelgeleiding en wortelwering brochure - GreenMax

Onze producten voor wortelwering & wortelgeleiding

Meer informatie over wortelgeleiding & wortelwering

GreenMax komt met TRG hoekprofiel

De oplossing voor een 90° graden hoek in [...]

GreenMax producten bij Designer Outlet in Roermond

Ter uitbreiding voor de parkeervoorziening bij het Designer [...]

Wat veroorzaakt wortelopdruk?

Wat veroorzaakt wortelopdruk?
Hoe vaak ben je wel [...]

De voordelen van wortelgeleiding

De voordelen van wortelgeleiding
Wortelgeleiding is door vrijwel [...]

Bio Based RootBlock toegepast op daktuin

Bio Based RootBlock toegepast op daktuin
De [...]

“Wortelwering redt de bomen in het Burgemeester van Zwietenpark”

“Wortelwering redt de bomen in het Burgemeester [...]

Wortelgeleiding GreenMax