Hoeveel water heeft een boom nodig?

Water bomen

Maar hoeveel water heeft een boom nu nodig? Het hangt af van de volgende omstandigheden:

1. Leeftijd van de boom:

Is de boom net geplant, dan heeft deze boom zeker hulp nodig en is het belangrijk dat er voldoende water beschikbaar is. Hierbij moet het water niet de kans krijgen om af te vloeien maar vooral in de kluit of tussen de wortels terecht komen. Daarom is het altijd aan te raden om bij jonge bomen een gietrand te plaatsen. Klik op deze link voor ons installatiefilmpje met uitleg om een gietrand goed te plaatsen. 

Op deze manier zal het water op de juiste plaats de grond inzakken. Hierdoor kunnen de wortels het water goed opnemen. De gietranden moeten minimaal 2 hele groeiseizoenen blijven staan, totdat de nieuwe pas gevormde haarwortels zich buiten de kroonprojectie bevinden.

Wanneer de boom al langer staat is het belangrijk dat de kluit van de boom niet mag uitdrogen. Dit komt tot uiting door het slap hangen van de bladeren, verkleuren, uit de zon draaien van bladeren of zelfs afvallen van het blad. Controleer dus altijd de grond direct naast de kluit, deze moet licht vochtig zijn.

2. De bodem:


Onderzoek dus altijd de vochtigheid op ongeveer 10 cm diepte in de wortelkluit en de grond waar de boom in staat. In een zandgrond zal het water sneller zakken en afvloeien dan in een kleigrond, in dit geval zal een zandgrond dus meer watergift nodig hebben dan een kleigrond.

3 Het weer:


Neerslag of geen neerslag, belangrijk is dat het water bij de kluit en wortel komt. Veel regenwater zal dan ook naast de kroonprojectie vallen en niet beschikbaar zijn voor de wortels. In dat geval is het nog steeds heel belangrijk om water toe te dienen. Bij heel veel neerslag, zal de boom minder watergift nodig hebben. Maar in de maanden mei tot en met augustus bij droog weer (meer dan 20 graden) met een lage luchtvochtigheid, meer of vaker een watergift geven dienen te worden.

4. De Boomsoort:

Bomen die het hele jaar door groene bladeren of naalden hebben, zullen ook het hele jaar water nodig hebben. Terwijl bomen waarbij de bladeren in de herfst vallen, vanaf dan geen watergift meer nodig hebben. Dit zal dan pas weer nodig zijn op het moment dat de eerste bladeren weer uitlopen en dus de sapstroom op gang komt. Doorgaans dus vanaf maart tot oktober/november.

5. Advies waterafgifte

Wij adviseren de volgende watergift voor verschillende bomen: aangeplante bomen die nog minder dan een jaar in de volle grond staan en nog geen volledig groeiseizoen hebben meegemaakt.

Totaal hoogte

Hoeveelheid water

< 200 cm

3 tot 5 liter per dag

200-400 cm

5 tot 15 liter per dag

400-600 cm

10 tot 25 liter per dag

Let op: bovengenoemde watergift is slechts een indicatie en kan in de praktijk afwijken. Aan deze waterindicaties zijn geen rechten te ontlenen.

Er bestaan veel hulpmiddelen voor het bewateren van bomen. Bekijk onze bewateringoplossingen voor bomen.

Mocht u hier over vragen hebben neem contact met ons op.