Wortelwering of wortelgeleiding?

Wortelwering en wortelgeleiding: twee woorden die op elkaar lijken, maar een heel verschillende betekenis hebben. We begrijpen dat het soms lastig is om ze uit elkaar te houden. Daarom hebben we alle verschillen voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van deze blog is het voor eens en altijd duidelijk wat nu precies het verschil is tussen wortelwering en wortelgeleiding.

Wortelwering en wortelgeleiding zijn er beiden voor bedoeld om worteloverlast, zoals wortelopdruk en beschadiging aan ondergrondse nutsvoorzieningen, te voorkomen of tegen te gaan. Om te begrijpen wat het verschil tussen wortelwering en wortelgeleiding is, beginnen we eerst bij de basis: wat betekenen deze begrippen eigenlijk?

Wortelwering

Wortelwering houdt in dat boomwortels worden geblokkeerd door een barrière, waardoor deze niet verder kunnen groeien in een bepaalde richting. Deze barrière noemen we ook wel een ‘wortelweringswand’. Zodra de wortels op de wand stuiten, zullen deze langs de weringswand blijven groeien op dezelfde hoogte. De wortels buigen doorgaans af naar één richting: boven de evenaar naar links en onder de evenaar naar rechts. Dit heeft te maken met het feit dat de aarde links om zijn as draait, wat de groeirichting van de wortels beïnvloedt.

Wortelgeleiding

Wortelgeleiding betekent letterlijk dat de wortels in een bepaalde richting worden geleid. Net als bij wortelwering, stuiten de wortels bij wortelgeleiding op een barrière – in dit geval een wortelgeleidingspaneel. Onze geleidingspanelen zijn voorzien van geleidingsribben die haaks op het paneel zijn geplaatst. Deze ribben zorgen ervoor dat de wortels naar beneden worden geleid zodra ze tegen het paneel stuiten. Wanneer de wortels eenmaal aan de onderkant van het paneel zijn beland, groeien ze in een horizontale richting weer verder.

Wortelgeleiding of wortelwering - GreenMax

Verschillen tussen wortelwering & wortelgeleiding

Wortelgeleiding
Wortelwering
Mogelijk om binnen 2 meter vanaf de boom te plaatsen. Niet mogelijk om binnen 2 meter vanaf de boom te plaatsen (altijd vanaf 2 meter).
Zorgt ervoor dat wortels naar beneden worden geleid en onder het paneel verder groeien in een horizontale richting. Blokkeert wortels en laat deze langs de wand groeien op dezelfde hoogte.
Wanneer binnen 2 meter vanaf de boom een wortelscherm geplaatst dient te worden, maakt wortelgeleiding het mogelijk om de stabiliteit van de boom te waarborgen (doordat de wortels verder kunnen groeien onder het paneel). Wanneer binnen 2 meter vanaf de boom een wortelscherm geplaatst dient te worden, kan wortelwering de stabiliteit van de boom niet waarborgen (omdat het de wortels blokkeert om verder te groeien).

Typen wortelwering & wortelgeleiding

In ons assortiment vind je drie typen wortelschermen:

TRG - RootBlock - RootControl_GreenMax

Toepassingen TRG, RootBlock & RootControl

Alle drie de wortelschermen worden ervoor gebruikt om wortelopdruk te voorkomen of tegengaan en om ondergrondse nutsvoorzieningen te beschermen tegen worteloverlast. Nu vraag je je vast af: wanneer zet ik dan welk type wortelscherm in? Speciaal voor deze vraag hebben we een keuzemenu ontworpen, waarin je stap voor stap naar de juiste keuze wordt geleid:

DOWNLOAD KEUZESCHEMA (PDF)

Het antwoord: wortelwering of wortelgeleiding?

Voordat je de keuze maakt tussen wortelwering of wortelgeleiding, is het belangrijk dat je eerst het doel dat je ermee wilt bereiken helder voor ogen hebt. Wil je ondergrondse nutsvoorzieningen beschermen tegen worteloverlast? Of wil je wortelopdruk voorkomen of tegengaan? Of beiden? En hoeveel ruimte is er rondom de boom om wortelschermen te plaatsen? Wanneer je het antwoord op deze vragen hebt, kun je het keuzemenu eenvoudig invullen en het juiste wortelscherm bij jouw doel vinden.

We hopen dat het verschil tussen wortelwering en wortelgeleiding nu een stuk duidelijker is. Mocht je toch nog behoefte hebben aan meer informatie over dit onderwerp, dan hebben we nog een video voor je in petto waarin we ook enkele voorbeelden geven:

BEKIJK VIDEO OVER WORTELWERING & WORTELGELEIDING

En mocht je dan toch nog wat vragen hebben, aarzel dan vooral niet om contact met ons op te nemen. Onze technische adviseurs vertellen je graag meer over wortelwering en wortelgeleiding!

NEEM CONTACT OP MET ONZE EXPERTS