Wortelwering of wortelgeleiding?

wortelwering of wortelgeleiding

Wat is het verschil tussen wortelwering en wortelgeleiding? In dit artikel proberen wij het verschil uit te leggen. Is het niet duidelijk? Bel ons gerust voor informatie of neem contact op.

Wortelwering

Als wortelweringswand hebben wij de RootControl of de RootBlock. De boomwortel stuit op de barrière en zal langs de gladde wand oppervlakkig verder groeien. Wortelwering wordt gebruikt om een wortelvrije zone tot stand te brengen om bijvoorbeeld ondergrondse nutsfaciliteiten te beschermen tegen wortelgroei. Wortelwering mag alleen gebruikt worden als de beschikbare doorwortelbare ruimte voldoende is.

Regels plaatsen wortelwering

Als eenvoudige vuistregel wordt geadviseerd dat de afstand tussen de wortelweringswand en de boom minimaal 2 meter moet zijn. Wanneer een weringswand te dicht bij de boom wordt geplaatst, kan de boom  geen stabiliteitswortels vormen en blijven wortels rondcirkelen (in het ergste geval kan dit leiden tot een bloempoteffect).

Soorten wortelwering van GreenMax

GreenMax heeft meerdere varianten van wortelwering in het assortiment:

–          RootControl is een Polypropyleen Nonwoven worteldoek (360 g/m²). Dubbelzijdig gecoat (waterdicht), 100% recyclebaar en UV bestendig. Zeer licht en flexibel materiaal. Kleur zwart. In diverse hoogtes leverbaar.

–          RootBlock is een HDPE scherm van gerecyclede kunststof en recyclebaar. Verkrijgbaar in een 1 of 2 mm dikte en leverbaar in diverse hoogtes. UV bestendig, waterdicht en flexibel. Kleur Zwart.

–          RootBlock Biobased wordt geproduceerd op basis van restafval van suikerriet. Verkrijgbaar in een  1  of 2 mm dikte en leverbaar in diverse hoogtes. UV bestendig, waterdicht en flexibel. Kleur Bruin.

–          RootBlock Circulair is gemaakt van afvalplastic. (verzameld in de PMD zakken) Dikte 1,5 mm en leverbaar in diverse hoogtes. Volledig gerecycled en recyclebaar. UV bestendig, waterdicht en flexibel. Kleur Grijs.

Wortelgeleiding

Wortelgeleiding wordt net als wortelwering geplaatst om opdruk van de bestrating te voorkomen en ook de nutsfaciliteiten te beschermen. De wortelgeleiding kan gebruikt worden op een afstand van minder dan 2 meter van de boom. Omdat wortels dieper in de grond worden geleid, wordt de noodzakelijke stabiliteit van de boom gewaarborgd.

 

Functionele eisen van wortelgeleiding:

Minimaal 2 mm dik: om gegarandeerd bestand te zijn tegen wortel penetratie.

Voorzien van 90 graden verticale ribben met een onderlinge afstand van 15 cm: uit onderzoek gebleken dat geleidingsribben van exact 90 graden de wortels naar beneden geleiden, bij andere hoeken is dat niet geval.

Tree Root Guide

Onze wortelgeleidingspanelen, ook wel TRG panelen (Tree Root Guide) genoemd, zijn vervaardigd van hoogwaardig gerecyclede kwaliteit (50% Post-consumer recycled) Polypropyleen en ontworpen om boomwortels dieper in de grond te leiden. De panelen zijn voorzien van grondankers, hierdoor kan het scherm niet omhoog gedrukt worden, wortels houden het scherm (als het ware) vast.

De dubbele bovenrand voorkomt dat er een ‘wortel overgroei’ ontstaat.

Onze Tree Root Guide panelen zijn volledig voorzien van deze functionele eisen.

Verschil tussen de Tree Root Guide en andere wortelgeleiding systemen

Andere varianten van wortelgeleiding op rol beschikken niet over deze eisen en zijn hierdoor een stuk minder effectief dan de Tree Root Guide van GreenMax. De dikte van het materiaal is op plekken waar de wortels veel druk uitoefenen op zijn dunst 0,75 mm. De ribben hebben een “trapezium” vorm, dus een stompe hoek en geen haakse hoek. Een 90 graden haakse rib is een belangrijk aspect van het geleidingsscherm, om de wortels echt te geleiden. Op een rol zijn de ribben onderbroken. Ze zijn niet voorzien van grondankers en hebben geen dubbele of brede bovenrand.

Installatiesnelheid

De ervaring van GreenMax is dat maximaal 3 km per dag aan sleuven machinaal gegraven kunnen worden. Dat is in het gunstigste geval, dus geen obstakels zoals kabels en leidingen, het werkterrein moet dan minimaal 3 meter breed zijn en het traject aan één gesloten is.

Dit betekent dat er maximaal 375 meter sleuf per uur gegraven kan worden. De effectiviteit van de Tree Root Guide is veel hoger dan die van wortelgeleiding op rol.

Het is gewoonweg van een hogere kwaliteit en daardoor effectiever. Andere bedrijven durven te beweren dat ze ruim 800 meter scherm per uur kunnen installeren, maar dat is dan hoogstwaarschijnlijk een foute berekening. Dat de wortelgeleiding op rol ook nog eens niet voldoet aan de functionele eisen, geeft nog meer stof tot nadenken. Dit betekent geen ideale oplossing tegen wortelopdruk.

Wilt u hier meer informatie ontvangen?

Neem gerust contact met ons voor meer informatie.