RootBlock

De RootBlock wortelweringswand wordt toegepast als een barrière om boomwortels van infrastructuur te scheiden, waardoor het opdrukken van bestrating (wortelopdruk) en schade aan kabels en leidingen door wortels wordt voorkomen.

Download leaflet

RootBlock voor wortelwering

Wortelwering houdt in dat boomwortels worden geblokkeerd door een barrière, waardoor deze niet verder kunnen groeien in een bepaalde richting. Deze barrière noemen we ook wel een ‘wortelweringswand’. Zodra de wortels op de wand stuiten, zullen deze langs de weringswand blijven groeien op dezelfde hoogte. De wortels buigen doorgaans af naar één richting: boven de evenaar naar links en onder de evenaar naar rechts. Dit heeft te maken met het feit dat de aarde links om zijn as draait, wat de groeirichting van de wortels beïnvloedt.

Wortelwering minimaal twee meter vanaf de boom

De minimale afstand van een boom tot een weringswand is 2 meter. Dit is wel afhankelijk van de boomsoort. Wortelwering kan niet binnen twee meter vanaf de boom worden geplaatst, omdat de stabiliteit van de boom dan niet gewaarborgd wordt. Wanneer er wortelschermen geplaatst dienen te worden binnen twee meter vanaf de boom, is het noodzakelijk om wortelgeleiding toe te passen. Weringswanden geleiden de wortels namelijk niet naar beneden, maar houden ze alleen tegen. Weringswanden worden in de meeste gevallen alleen lineair toegepast, niet rondom een boom, of de afstand tot de boom moet dermate groot zijn dat de stabiliteit gewaarborgd is.

Zwaarder type wortelwering

RootBlock is met zijn 1 of 2 mm dikte en HDPE-materiaal een weringswand van het zwaardere type in ons assortiment. RootBlock is voordelig in aanschaf en heeft een zeer hoge kwaliteit en levensduur, 50 jaar gegarandeerd, waardoor men de wand ook kan hergebruiken. Weringswand RootBlock is voor ieder type wortel en bodem geschikt en is bij vele gemeentes al jaren een vast onderdeel in de strijd tegen ongecontroleerde wortelgroei.

RootBlock Biobased

Wortelweringswand RootBlock is ook beschikbaar in biobased kunststof op basis van het restafval van suikerriet, ook wel ‘groen polyethyleen’ genoemd. Door het gebruik van het restafval van suikerriet ontstaat er een duurzaam alternatief voor het standaard polyethyleen. Groen polyethyleen is mengbaar met standaard polyethyleen. Hierdoor kunnen wortelschermen op basis van suikerriet zelfs gerecycled worden in hetzelfde proces als de huidige PE-wortelschermen en gietranden. Het basismateriaal kan hierdoor nog veelvuldig hergebruikt worden. Het biobased wortelscherm is voorzien van het ‘I Am Green’ logo, een keurmerk dat exclusief is voorbehouden aan producten gemaakt van suikerrietrestafval.

RootBlock Circulair

In Nederland wordt huishoudelijk afval gescheiden, waarbij plastic verpakkingen worden ingezameld in PMD zakken of bakken. Dit afval dient als basis voor RootBlock Circulair, een product dat volledig is geproduceerd met dit ingezamelde huisafval. RootBlock Circulair kan na gebruik opnieuw worden gerecycled, hergebruikt óf worden ingeleverd bij het plastic afval. Door het gebruik van verschillende gerecyclede materialen krijgt RootBlock Circulair een natuurlijke grijze kleur, zonder kleurcorrecties, wat kan leiden tot kleurvariaties.

Productspecificaties RootBlock

Wortelweringsscherm RootBlock plaatsen

Bekijk onderstaande video en leer hoe wortelweringsschermen op de juiste manier geplaatst worden.

Meer ontdekken over de mogelijkheden met RootBlock wortelwering?

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met onze experts óf vraag direct een offerte aan!

Relevante oplossingen voor wortelwering & wortelgeleiding

TREE ROOT GUIDING (TRG)
BEKIJK
ROOTCONTROL
BEKIJK
MACHINAAL INBOUWEN
BEKIJK