Wat is een gietrand?

Wat is een gietrand

Het is een veelvoorkomend beeld in de openbare ruimte: een jonge boom met twee palen ernaast, meestal bevestigd met een boomband, en een kunststoffen rand rondom de stamvoet. Vraag je je af waar deze rand eigenlijk precies voor is? Dan hebben wij het antwoord voor je!

De gietrand

De rand rondom de stamvoet van bomen, ook wel ‘gietrand’ genoemd, zorgt ervoor dat jonge bomen water direct bij de kluit op kunnen nemen. In de bebouwde omgeving leidt droge grond vaak tot groeiproblemen bij jonge bomen. Om ervoor te zorgen dat ze aanslaan en nieuwe wortels kunnen aanmaken – voordat ze verdrogen – worden gietranden ingezet. Gietranden zorgen voor een geconcentreerde watertoevoer direct naar de wortelzone. Met andere woorden: ze zorgen ervoor dat jonge bomen geen droogtestress krijgen en genoeg water hebben om te kunnen groeien.

Wat is een gietrand - blog

Gietranden op de Onderwijsboulevard in ‘s-Hertogenbosch

Het plaatsen van een gietrand

Een gietrand werkt optimaal als de diameter even groot is als de kluit van de jonge boom. Gietranden worden op rol geleverd, zodat de persoon ter plaatse eenvoudig de juiste lengte van de gietrand kan afsnijden. Hierna wordt de gietrand rond de kluit ingegraven. Meer uitleg over welke lengte gietrand bij welke kluitmaat hoort, vind je in dit blogartikel.

Het is belangrijk dat een gietrand op de juiste manier wordt geplaatst om te voorkomen dat het water wegloopt. Daarom moet een gietrand altijd 20 centimeter boven de grond uitsteken en 10 centimeter in de bodem zitten. De vorm van de gietrand is ook een belangrijke factor. Volg met de gietrand de contouren van de wortelkluit. Als de gietrand ovaalvormig rondom de boom wordt geplaatst, wordt het water niet gelijkmatig verdeeld over de kluit van de boom. Plaats een gietrand daarom altijd in een cirkel rondom de boom. De gietrand wordt meestal op de overlap aan de binnenkant van de boompalen vastgeschroefd.

Wat is een gietrand - GreenMax

Een gietrand gevuld met water

Het materiaal van een gietrand

Meestal bestaat een gietrand uit gerecycled kunststof. Er zijn zowel HDPE als LDPE gietranden beschikbaar. HDPE, ofwel ‘High-Density Polyethylene’, is kunststof dat hard en minder buigzaam is. LDPE, ofwel ‘Low-Density Polyethylene’, is zachter en flexibel kunststof. Gietranden kunnen bijna eindeloos worden gerecycled. Wanneer de gietrand wordt gerecycled, wordt het gemengd met een kleine hoeveelheid kunststof granulaat (samengeperste plastic korrels) dat iets minder vaak is gerecycled. En zo blijft het mogelijk om de gietrand iedere keer opnieuw te recyclen.

Het materiaal van een gietrand

Vermalen plastic afval om te recyclen tot gietranden

De productie van gietranden

Gietrand verwijderen

Bij een nieuw geplante boom moet worden voorkomen dat de kluit uitdroogt. Vaak begint het water geven wanneer de sapstroom in het vroege voorjaar (maart/april) op gang komt. Het bewateren met een gietrand kan worden stopgezet zodra de boom in de herfst zijn bladeren begint te verliezen. De waterbehoefte is natuurlijk wel afhankelijk van de weersomstandigheden in het groeiseizoen. Na 2 tot 3 groeiseizoenen hebben gietranden hun meest belangrijke taak voldaan: ze hebben de jonge boom een goede start gegeven om uit te groeien tot een volwassen, functionele boom. Het wortelgestel van de jonge boom heeft zich genoeg ontwikkeld om zijn eigen waterbehoefte te kunnen regelen. Zodra dit punt is bereikt, kan de gietrand worden verwijderd.

Gietrand ophaalservice

Wanneer de gietrand zijn taak heeft voldaan, kunnen ze worden ingeleverd bij het plastic afval of worden hergebruikt voor nieuwe aanplant. Als ze worden ingeleverd bij het plastic afval, blijkt in de praktijk helaas dat gebruikte gietranden vaak alsnog in de restcontainer belanden en verbrand worden. Dit is een enorme verspilling, omdat de gebruikte gietranden nog uitstekend te verwerken zijn als grondstof voor een nieuw product. Om deze verspilling tegen te gaan, bieden we bij GreenMax onze klanten de duurzame en unieke mogelijkheid om gebruikte gietranden kosteloos op te laten halen door onze eigen transporteurs. De gebruikte gietranden worden gerecycled tot een nieuw product. Op deze manier hebben we van begin tot eind zicht op het recyclingproces en maken we de cirkel rond. Naast het feit dat de klant geen stortkosten hoeft te betalen en volledig wordt ontzorgd wanneer de gebruikte gietranden worden opgehaald door ons, komen ze ook op de goede plek terecht waar ze daadwerkelijk worden gerecycled. Zo kunnen we samen verspilling tegengaan.

Gietrand ophaalservice GreenMax

Opgehaalde gietranden, klaar om opnieuw gerecycled te worden

Video: een gietrand plaatsen als een pro

Bekijk onderstaande video en leer hoe een gietrand op de juiste manier geplaatst moet worden voor een optimale werking.