De gietrand is een zeer doelmatige oplossing om jonge bomen effectief water te laten opnemen bij de kluit/wortels. Hierdoor wordt de kans op inboet bij nieuwe aanplant verkleind. De grote wateropslagcapaciteit van een gietrand is heel eenvoudig te vullen met water. Daarnaast biedt een gietrand goede bescherming tegen maaischade en strooizout.
Gietrand plaatsen
Om een goede werking van een gietrand te kunnen garanderen, is het belangrijk om deze op de juiste manier rondom de boom te plaatsen. De hoogte, vorm en kluitmaat zijn hierbij relevante factoren.
Gietrand: de hoogte
De hoogte van de gietrand bepalen is erg simpel: zorg ervoor dat de gietrand altijd 20 cm boven de grond uitsteekt. Plaats je de gietrand te hoog, dan loopt het water weg. Plaats je de gietrand te laag, dan neemt de boom te weinig water op.
Gietrand: de vorm
Plaats de gietrand altijd in een cirkel rondom de boom, zodat de boom voldoende water krijgt toegediend. Wanneer je de gietrand in een ovaal rondom de boom plaatst, wordt het water niet gelijkmatig verdeeld over de kluit van de boom.
Gietrand: de kluitmaat
Nu je weet wat de juiste hoogte en vorm van een gietrand horen te zijn, leggen we je uit hoe je bepaalt welke lengte gietrand bij welke kluitmaat past. Hiervoor hebben we een handig schema:
Klik hier om het schema te downloaden (PDF).
De lengte van een gietrand bepalen
De juiste lengte van een gietrand kun je bepalen a.d.h.v. de stamomtrek, de diameter van de kluit, de kluithoogte of het gewicht van de kluit. Heb je één of meer van deze gegevens, dan kun je de bijbehorende lengte van de gietrand opzoeken in het schema.
Meer informatie over het plaatsen van een gietrand?
Lees er alles over in ons blogartikel ‘een gietrand plaatsen als een pro‘.