Scheve bomen langs de N348 (Video)

Het Witte Lint is een kunstwerk van de provincie Gelderland. Het kunstwerk is een ontwerp van Erick de Lyon en Ronald Rietveld. Langs de nieuwe N348 worden zo’n 1.300 jonge meidoorns, op hoge dijkjes, scheef in de grond geplant. Deze dijkjes verbergen een groot deel van het autoverkeer vanuit de ene kant, terwijl het autoverkeer vanaf de N-weg kan genieten van het mooie landschap.

In overleg met de provincie zijn onlangs al de eerste 6 bomen aangeplant. 4 van deze bomen werden verankerd met de GreenMax kluitverankering. Deze kluitverankering werd in 2013 nog als beste getest in een groot onderzoek van het Duitse ‘Zentrum für Gartenbau und Technik’

GreenMax was er in december ook bij om de kluitverankering te demonstreren. We hebben ervoor gekozen om twee bomen te verankeren met grondankers. Twee andere bomen zijn verankerd met een betonstaalmat waaraan de banden werden bevestigd. Daarnaast zijn er, door de aannemer, ook nog twee bomen verankerd met een traditionele ondergrondse boompalen-verankering. De komende maanden wordt er goed gekeken naar de groeiverschillen van de 6 bomen.

Om de verankeringsmethoden goed te vergelijken zijn drie bomen geplant langs een deel van de N348 waar veel wind staat. Drie andere bomen staan op een andere locatie meer beschut.

…….

Meer informatie:
Project Het Witte Lint
GreenMax Kluitverankering