Delfts Blauwe Blikvanger

Deze unieke boombak is een vervolg op de rode, toepasselijk grote XL boombakken op de Woonboulevard CapelleXL. Deze Green2Move bakken werden in 2011 rondom de bestaande bomen geplaatst in opdracht van de ondernemersvereniging in samenwerking met de gemeente. Midden op de rotonde, op de hoek van de Burgemeester van Dijklaan en Vrijheidsdans, koos de gemeente voor een uniek kunstwerk omdat de wijk Schollevaar een eigen identiteit moest krijgen.

Het idee om een Delfts Blauwe boombak te plaatsen ontstond door de bewoners van de wijk Schollevaar. De bewoners wilden ook een opvallende boombak, net als in het aangrenzende winkelgebied Capelle XL. Lokaal gevestigd kunstenaar Kees de Jong stelde voor om ook ergens in zijn eigen wijk een grote boombak te plaatsen en deze Delfts blauw te beschilderen. Kees de Jong: “het patroon op de bak is een origineel Delfts blauw patroon. Ik heb 15 jaar lang in Delft porselein beschilderd en ik heb op deze boombak gelijk de schollevaar vogel erbij getekend”

Om Kees de Jong een blank canvas te geven leverde Greenmax de bak wit aan, in twee delen. Nadat de bakken waren beschilderd werd er nog een anti graffiti coating over de bakken gespoten. De Delfts Blauw beschilderde delen werden vervolgens om de bestaande boom heen gemonteerd.

De onthulling
De opvallende boombak werd onlangs geplaatst door Jos Kanters Groenvoorziening uit Boerdonk. De werknemers van dit bedrijf hadden de twee delen aan elkaar bevestigd met met roestvrijstalen platen. De bak werden uiteindelijk ook nog met een verankering aan de bodem vastgezet. Hierdoor blijft de boombakken stevig op dezelfde plek staan. De bovenkant is afgesloten met een net zodat er geen afval in de binnenkant van de bak terecht kan komen.

Op 12 oktober werd het unieke Delfts blauwe kunstwerk, met een feestelijke bijeenkomst, onthuld door wijkwethouder Ans Hartnagel. Na een welkomstwoord trotseerden alle bezoekers de regen om op de rotonde het kunstobject te onthullen. Volgens Ans Hartnagel is dit de mooiste en noordelijkste rotonde van Capelle aan den IJssel en het lijkt nu zelfs alsof de boom in de pot is geboren!

EPS/Polyurea boombakken
Het plaatsen van grote potten rondom bestaande bomen is een bijzonder project. Deze boombakken moesten in 2 delen geproduceerd worden, licht van gewicht en koppelbaar zijn.

Er werd gekozen om de custom-made boombakken van GreenMax te gebruiken.
Het bijzondere van deze boombakken is het basismateriaal. De binnenkant bestaat namelijk uit EPS, in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. Dit is een veelzijdige kunststof met vele positieve eigenschappen. Door het gebruik van piepschuim zijn de boombakken licht van gewicht, hebben een hoge isolatiewaarde, zijn eenvoudig en snel te verwerken en zijn duurzaam.

Omdat het belangrijk is om het piepschuim af te werken met een robuuste en slagvaste coating, worden de boombakken afgewerkt met de kunststof coating: Polyurea. Deze coating biedt langdurige bescherming tegen diverse weersinvloeden en omgevingsfactoren. Door het aanbrengen van Polyurea worden de bakken zeer vorm- en drukvast en hebben een extreme slijtweerstand.

Lees meer over de EPS Boombakken..