XL Boombakken in Capelle aan den IJssel

Boombakken worden voor diverse doeleinden gebruikt. Ze worden bijvoorbeeld ingezet als verkeersremmers, tijdelijke groenaankleding van evenementen of als verplaatsbare beplanting in centrumgebieden. Woonboulevard CapelleXL heeft samen met de gemeente Capelle aan den IJssel gekozen om boombakken als opvallende blikvangers in te zetten. Deze innovatieve boombakken konden rondom de bestaande beplanting geplaatst worden waardoor men op het terrein van de woonboulevard ook een in het oog springende ‘extra large’ gevoel kan ervaren.

Woonboulevard CapelleXL; een concept waarbij ruim 30 (woon)winkels bij elkaar gevestigd zijn. Op dit terrein is een breed assortiment aan meubelen, slaapkamers, keukens en woonaccessoires te vinden. De ondernemingsvereniging wilde in samenwerking met de gemeente Capelle aan den IJssel een unieke en opvallende aankleding van de omgeving realiseren. Deze ‘blikvangers’ moesten ook naadloos aansluiten bij het ‘Extra Large’ concept van Woonboulevard CapelleXL.

Het idee ontstond toen om rondom de volwassen bomen grote en opvallende boombakken te plaatsen. Ontwerper Sjoerd van Dijk had de wens om deze minstens 2 meter hoog en 2 meter breed te maken. Door deze hoogte is het niet mogelijk om vanuit de auto (of vanaf de fiets) in de bakken te kijken. Een uniek concept, waarbij het beeld gevormd wordt dat er enorme bomen in de boombakken groeien.

De ondernemingsvereniging had gekozen om de custom made boombakken van GreenMax te gebruiken. Het oog van de ondernemingsvereniging CapelleXL viel op deze boombakken omdat ze in elke kleur en vorm te verkrijgen zijn. Ook zijn de EPS-boombakken al eerder in Capelle aan den IJssel geplaatst.

Doordat alle vormen en afmetingen mogelijk zijn was het mogelijk om de boombakken voor CapelleXL in twee delen te maken. Vanzelfsprekend waren de bodems van de boombakken open gehouden. Er werd gekozen om de boombakken een opvallend rode kleur te geven in de huiskleur van CapelleXL. Vervolgens werden deze nog behandeld met een antigraffiti coating.


De 12 boombakken werden geplaatst door Jos Kanters Groenvoorziening uit Boerdonk. De werknemers van dit bedrijf hadden twee losse onderdelen aan elkaar bevestigd met met roestvrijstalen platen. De bakken werden uiteindelijk ook nog met een verankering aan de bodem vastgezet. Hierdoor blijven de boombakken stevig op dezelfde plek staan. De bovenkant is afgesloten met netten waardoor er geen dier of afval in binnenkant van de bakken terecht kan komen.

Boombakken zelf bekijken? Deze opvallende blikvangers zijn geplaatst aan de Hoofdweg in Capelle aan den IJssel (bij de McDonald’s). Ze zijn in ieder geval niet te missen!

Meer informatie over de boombakken