Machinale Inbouw Wortelwering in Beverwijk

De machinale inbouwmethode om wortelschermen te plaatsen is al bij vele Nederlandse gemeenten toegepast. Met een kettingfrees wordt een sleuf gemaakt van +/- 10 cm. Indien nodig, worden bestaande wortels in dit gebied doorgefreesd. Deze wortels worden alleen doorgefreesd als, na deskundig onderzoek door een boomdeskundige, het risico op instabiliteit wordt uitgesloten.

Na het frezen wordt vervolgens een wortelscherm in de smalle sleuf geplaatst. De machine zorgt ervoor dat de wortelwering op de juiste hoogte wordt aangebracht. Vervolgens wordt de grond in stappen aangevuld en verdicht zodat het wortelscherm niet meer kan nazakken.

De Plesmanweg in Beverwijk was een voorbeeld van preventieve inbouw. Hier zijn populieren gerooid vanwege wortelopdruk in de weg. Die schade is nadien gerepareerd waarna besloten is tot herplant van eiken. Om nieuwe problemen met wortelopdruk te voorkomen is besloten om, over een lengte van 680 meter, het RootControl worteldoek te plaatsen.

Langs de Zeestraat was veel schade door wortelopdruk in het fietspad. Deze is gerepareerd en ter plaatse van de gerepareerde stukken is ook het worteldoek aangebracht om schade in de toekomst te voorkomen.

Het project in Beverwijk werd begeleid door Groenadvies Zeeland uit Nieuwerkerk.

RootControl Worteldoek Machinale Inbouw Wortelwering