De koudste lente sinds 2013

Door het koude weer van afgelopen april en mei komen planten en bomen deze lente zeer laat in bloei. De huidige ontwikkeling is vergelijkbaar met het gemiddelde van vijftig jaar geleden en dat is met het veranderende klimaat een bijzondere ontwikkeling.

De lentemaanden maart, april en mei zijn de laatste jaren sterk opgewarmd. Tegenwoordig wordt gekeken naar de klimaatgemiddelde temperatuur over de jaren 1991-2020.

De laatste keer dat de lente zo koud verliep was in 2013, met een gemiddelde temperatuur van 7,4 °C. De drie maanden van de lente waren allemaal kouder dan normaal. In De Bilt werd geen enkele zomerse dag geteld in deze lente.

April en mei waren allebei zeer koud, met respectievelijk in april 6,7 °C tegen de normale temperatuur van 9,8 °C en in mei 11,2 °C tegen de normale temperatuur van 13,4 °C. De combinatie van zo’n uitzonderlijke koude april en mei (gezamenlijke gemiddelde temperatuur) kwam zes keer vaker voor.

Een koude lente wordt zelden opgevolgd door een koele zomer: Hoewel het huidige lenteseizoen het koudste is sinds 2013, betekent dat niet dat Nederlanders straks ook koukleumen in de zomer, meldt Het KNMI. Sterker nog, de kans dat na een koude lente ook een koele zomer volgt, is relatief gezien klein.

Lees meer/bron: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/zeer-koude-lente