Heumen beschermt leidingen en verharding

Op de Dorpstraat in Heumen zorgen de bomen voor veel overlast. Er zijn in totaal 23 lindes gekapt in de Dorpstraat om de toegankelijkheid te verbeteren. Dat is in nauw overleg met bewoners gedaan. Om het groene karakter te behouden worden er 20 amberbomen terug geplant.

Om overlast te voorkomen heeft de gemeente ervoor gekozen om worteldoeken en wortelgeleidingsschermen te plaatsen. Deze rollen en panelen zijn in oktober geplaatst door de Gebr. Van Venrooij uit Weurt.

De kabels en leidingen zijn vanaf nu beschermd door het RootControl anti-worteldoek. Dit worteldoek is met zijn gewicht van 360 g/m2, op gebied van nonwoven een weringswand van het zwaarste type. RootControl is licht en flexibel in gebruik. Hierdoor was het mogelijk om het worteldoek in een halve maanvorm over de leidingen te leggen. Zodoende kunnen boomwortels geen grip krijgen op de leidingen.

Door een worteldoek over de leidingen te leggen wordt dit voorkomen:

..

Tevens zocht de gemeente naar oplossingen om boomwortels dieper onder de verharding te geleiden, zodat wortelopdruk wordt voorkomen. Dit is te realiseren door het gebruik van de GreenMax wortelgeleidingspanelen. De aannemer had de plantplaats met bomenzand ingericht. Bovenop het bomenzand werd nog granulaat gelegd en verdicht. Na het verlaten van de panelen groeien de boomwortels daardoor horizontaal verder (in de weg van de minste weerstand).

Marieke Bos (Beleidsmedewerker Groenbeheer, Gemeente Heumen): “De gemeente heeft ervoor gekozen om de wortelschermen te plaatsen omdat er geen boomwortels de verharding mogen opdrukken. Gezien de ervaringen van Greenmax is voor deze oplossing gekozen.“

..

GreenMax wortelgeleiding
RootControl wortelwering