Wortelopdruk in de toekomst voorkomen in Heerenveen (De Knipe)

De gemeente Heerenveen is op dit moment bezig met een grote reconstructie van de doorgaande straat in De Knipe (een dorpje in de gemeente Heerenveen).

In de ‘oude/huidige’ situatie was veel last van wortelopdruk, dit is goed te zien op onderstaande foto’s waar de stoeptegels reeds verwijderd zijn:

Wortelgeleiding LR90

Er worden zo’n 96 nieuwe bomen aangeplant. Er is gekozen voor type wortelgeleiding LR90, zodat de kabels/leidingen worden beschermd tegen wortelschade en de nieuw aan te leggen weg/stoep wordt beschermd tegen wortelopdruk.

De LR90 heeft wortelgeleidingsribben, welke boomwortels dieper in de grond geleiden, dit om de boom extra stabiliteit te geven. De jonge boomwortels groeien in eerste instantie in horizontale richting en stuiten op de wortelgeleidingswand. De geleidingsribben dirigeren de wortels loodrecht naar beneden (zonder deze ribben zouden de wortels langs de wand blijven circuleren, waardoor de boom zou verstikken en geen stabiliteit zou kan krijgen).

Bescherm kabels en leiding tegen boom wortels

De wortelgeleidingspanelen worden lineair langs beide kanten van de boom geplaatst, om aan één kant de stoep en aan de andere kant de weg en kabels/leidingen te beschermen tegen de boomwortels.

Fijn te verwerken producten

KWS gaf aan dat de panelen erg fijn en snel te verwerken zijn. De panelen schuiven door de geïntrigeerde koppeling eenvoudig in elkaar en blijven goed rechtop staan in het plantvak als de grond verder nog niet is aangevuld. Dit zorgt ervoor dat de producten extra snel verwerkt kunnen worden. In november zal het project door KWS opgeleverd worden.

Meer informatie over de wortelgeleidingspanelen