Wortelschermen schadelijk voor bomen?

Wanneer ze juist worden geplaatst, zijn wortelschermen een effectieve manier om wortelopdruk bij bestrating tegen te gaan. Maar de grote vraag is of ze bomen pijn doen?

Laten we bij het begin beginnen. Wie is er niet ooit gestruikeld over scheef liggende stoeptegels vanwege wortelopdruk? De behoefte aan een dergelijk product om dit tegen te gaan was overduidelijk.

De wortels doen dit niet express, ze groeien gewoon in de richting waar de beste mix van zuurstof,  water en voeding te vinden is, dit is beide essentieel voor de groei en het succes van de boom. Als gevolg van een zwaar verdichte grond in de stedelijke omgevingen in combinatie met het feit dat de grond welke het beste is voor de boom juist aan het oppervlak ligt, daarom zullen de wortels daar ook eerder gaan wortelen.

Hierdoor kun je trottoirs tegen komen die er als volgt uitzien:

Het idee achter wortelschermen, beter gezegd het idee achter wortelgeleiding is erg eenvoudig.

Wortelgeleiding wordt gebruikt rondom het plantvak heen, aan de rand van de verharding. Zodra de wortels de rand van het plantgat bereikt hebben, zullen ze tegen het wortelscherm aangroeien. Op het wortelscherm zitten geleidingsribben die ervoor zorgen dat de wortels naar beneden groeien. De verticale ribben op het scherm zullen cirkelvorming tegen gaan, ook wel beter bekend als het bloempoteffect. Dit is ook de reden dat ‘normale’ wortelwering, zonder verticale geleidingsribben niet gebruikt mag worden binnen 2 meter afstand tot de boom of rondom een boom. Zodra de wortels onderaan het wortelscherm komen, kunnen ze onder het wortelscherm doorgroeien, nu ruim onder de verharding waarna ze in 90% van de gevallen geen opdruk meer veroorzaken.

Hieronder laat ik u nog even een afbeelding zien waar het verschil tussen wortelwering en wortelgeleiding duidelijk wordt weergegeven:

De linkerkant laat wortelgeleiding zien, de wortels worden naar beneden geleid door de geleidingsribben en wortelen hierdoor dieper in de grond. De rechterkant laat wortelwering zien, de wortels worden geblokkeerd door een gladde wand en zullen horizontaal verder wortelen.

De volgende twee afbeeldingen laten voorbeelden zien van wortelgeleiding en wortelwering in een situatie:

Bij de linker afbeelding zijn de panelen rondom het plantvak geplaatst met de geleidingsribben aan de kant van de bom. De wortels groeien dieper in de grond waardoor ze geen wortelopdruk kunnen veroorzaken. De grond onderin het plantvak is minder verdicht dan erboven waardoor de wortels ook niet meer omhoog zullen groeien.

De rechterafbeelding laat wortelwering zien, de wortels groeien op tegen het wortelscherm en worden geblokkeerd, ze kunnen hierdoor niet meer in de buurt komen van de kabels en leidingen. Wel moet dit scherm op minimaal 2 meter afstand van de boom worden geplaatst anders heeft de boom te weinig ruimte om te wortelen en kan een bloempoteffect ontstaan.


wortelgeleiding


wortelscherm te diep geplaatst!

Dus, doen wortelschermen wortels pijn? Als wortelschermen onjuist worden geïnstalleerd, kunnen ze wortels zeker pijn doen. Als u denkt dat dit product eenvoudig te plaatsen is, heeft u gelijk maar dit betekent niet dat wortelschermen altijd juist worden geïnstalleerd.

Er zijn zelfs voorbeelden van plaatsingen waarbij de wortelschermen bijna een halve meter onder het maaiveld werden geïnstalleerd. Geen wonder dat het niet werkte !

Soms worden de wortelschermen zo strak om de kluit heen gezet dat deze vrijwel geen kans heeft te groeien, we raden namelijk altijd aan de schermen zo ruim mogelijk te zetten, maar in ieder geval op minimaal 10 cm afstand bij aanplant.

Bij verkeerd geïnstalleerde wortelschermen is de kans groot dat deze hun werk niet kunnen doen, dan zijn ze puur tot last van de boom. Ze zijn niet ingewikkeld te installeren maar, zoals bij alles, moet het alleen wel goed gedaan worden en dan zijn de resultaten erg goed.

 

Tekst: Leda Marritz (DeepRoot USA)
Vertaling en bewerking: Sharell Hoogervorst (GreenMax)