Meer bomen voor het klimaat

 

Iedere maand delen wij graag een interessant artikel, deze maand een artikel van De Telegraaf: “Vergeet windmolens, veganisme en CO2-opslag onder de grond. Bomen zijn ons meest krachtige wapen in de strijd tegen klimaatverandering”, stelt de Britse ecoloog Thomas Crowther. Zijn oproep om wereldwijd massaal bomen aan te planten – om precies te zijn één biljoen ofwel duizend miljard exemplaren – betekent een groene revolutie in het klimaatdebat.

Massale boomaanplant kan helpen

De groene-vinger-oplossing kan voor een adempauze zorgen in het verhitte debat over het klimaatakkoord. Massale boomaanplant elders ter wereld zou onze CO2-uitstoot volgens deskundigen zo snel compenseren dat burgers hier meer tijd krijgen voor de omstreden energietransitie. Den Haag hoeft dan minder haast te maken om burgers richting elektrisch vervoer, warmtepompen en zonnepanelen te duwen.

Bomen de oplossing voor het klimaatprobleem

„Ik heb altijd gedacht dat bomen een deel van de oplossing voor klimaatverandering zouden zijn”, zegt Crowther vanuit het door hem opgezette Crowther Lab aan de Zwitserse universiteit ETH Zurich. „Maar omdat onze schattingen van het aantal bomen op aarde veel te laag waren, werd de potentie van bosaanleg als oplossing nooit heel erg serieus genomen.”

Hoogste tijd om dat beeld bij te stellen, want bomen nemen dus minder ruimte in dan gedacht. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat er zeven keer meer bomen op aarde groeien dan tot nu toe werd aangenomen. „Geen 400 miljard, maar drie biljoen bomen”, zegt Crowther. Dat is een drie met twaalf nullen. Het Crowther Lab baseert zich op satellietbeelden aangevuld met een netwerk van ecologen die overal ter wereld aan het tellen zijn geslagen.

 

Bomen ook op onvruchtbare grond

Niet alleen het aantal bestaande bomen blijkt groter, ook het aantal bomen dat nog zou kunnen worden aangeplant. En daar zit ’m de crux. „Er is ruimte genoeg om nog eens 1,2 biljoen bomen bij te planten. Niet in steden of op landbouwgrond, maar in parken, bestaande bossen en onvruchtbaar geraakte grond”, zegt de wetenschapper die ook adviseur is voor de Trillion Tree Campaign van de Verenigde Naties. „Dit is de beste manier om kooldioxide vast te leggen.”

Nederland kan in 2030 al klimaatneutraal zijn

Opmerkelijk genoeg komt Crowther tot dezelfde conclusie die Nederlands’ bekroonde uitvinder Pieter Hoff, in kleinere kring, al langer uitdraagt. De voormalige lelieteler uit Steenbergen en schrijver van het boek de Treesolution (Boomoplossing) meent dat Nederland in 2030 al volledig klimaatneutraal kan zijn. Via grootschalige bosaanleg. Hoff is blij met Crowthers pleidooi. „Het is een strijd, maar langzaam beginnen mensen in het idee te geloven.”

Meer bomen de oplossing voor stijgende temperatuur

Eigenlijk is het zo logisch dat Cruijff het had kunnen verzinnen. Want als iets de overtollige kooldioxide uit de atmosfeer afbreekt, zo citeert Hoff oude schoolboeken, dan zijn het wel bomen. Fotosynthese in bladeren legt koolstofatomen vast in takken, bladeren, vruchten, wortels en humus en de zuurstof gaat weer de lucht in. Hoff: „Het mooie is: wereldwijd kiest men steeds meer voor deze weg.”

India gaat 50 miljoen hectare aanbos aanleggen om klimaat te redden

India spant de kroon. Dat land is van plan de komende decennia 50 miljoen hectare bos aan te leggen om kooldioxide uit de lucht te happen. Ook Australië denkt aan bosaanleg als klimaatoplossing. Noorwegen heeft met Indonesië al een overeenkomst om bos voor klimaat te laten groeien. En het Italiaanse oliebedrijf ENI gaat liefst 8,1 miljoen hectare aanplanten in Afrika. Voor het goede begrip: Nederland is slechts 3,4 miljoen hectare groot.

Duurzame oplossing – Kies voor bomen

„Het is goed dat we ons in Nederland druk maken over klimaat”, zegt Hoff. „Maar het is niet goed als we maatregelen kiezen die te veel geld kosten. Het klimaatakkoord zorgt slechts voor reductie van uitstoot. Dus in feite blijft de concentratie kooldioxide in de atmosfeer toenemen. Bomen doen het tegenovergestelde: ze halen de CO2 uit de lucht.” Er is wel een technisch ingewikkelde manier om CO2 onder de Noordzee op te slaan, maar dat is vele malen duurder dan bosaanleg.

2.39 miljard bomen planten over 10 jaar

Hoff stelt voor om jaarlijks 239 miljoen bomen aan te planten tot een totaal van 2,39 miljard over tien jaar. Die bossen zouden dan 12 miljoen hectare beslaan, drie keer Nederland. Dat is genoeg om onze huidige jaarlijkse uitstoot van 163 miljoen ton CO2 voor 100 procent te compenseren. „Het planten kan op alle plaatsen in de wereld die geteisterd worden door erosie, hitte en landdegradatie.” Hoff ontwikkelde zelf de Waterboxx om bomen in woestijnachtig gebied te laten overleven.

Bosaanleg levert meer op dan alle andere aanpak

Volgens het Crowther Lab levert bosaanleg meer CO2-winst op dan de twee maatregelen die tot nu toe bovenaan de lijstjes van deskundigen staan: windenergie en koelkasten voorzien van klimaatneutrale koelstoffen. Overschakelen op een plantaardig dieet haalt zelfs nog minder uit. Crowther: „Eén biljoen bomen doen in één klap de totale wereldwijde uitstoot over tien jaren teniet.”

Bosaanleg zorgt voor meer biodiversiteit

Bosaanleg is zelfs aan klimaatsceptici te verkopen, meent Hoff. „Stel dat we over twintig jaar concluderen dat de menselijke CO2-uitstoot toch niet als enige de klimaatverandering veroorzaakte, dan is er geen reden tot spijt. Want massale bosaanleg gaat erosie tegen, helpt de biodiversiteit en zorgt voor voedsel en inkomen voor miljoenen kleine boeren. Die komen dus niet meer als klimaatvluchteling deze kant op.”

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3374079/meer-bomen-voor-het-klimaat

stelt de Britse ecoloog Thomas Crowther. Zijn oproep om wereldwijd massaal bomen aan te planten – om precies te zijn één biljoen ofwel duizend miljard exemplaren – betekent een groene revolutie in het klimaatdebat.