Lichtgevende boombakken in Utrecht

Op donderdag 13 maart waren verschillende bewoners, medewerkers van Stadswerken Utrecht, de pers, overige belangstellende en wethouder Mirjam de Rijk aanwezig op de Rio Brancodreef. Hier vond de feestelijke onthulling plaatst van negen opvallende lichtgevende GreenMax boombakken.

Myra Mannintveld had een tijd geleden het initiatief genomen om een vernieuwd wijkgroenplan in te dienen bij de gemeente Utrecht. Na een eerste informatieavond werd er ter plaatse nog een avond georganiseerd, waar veel bewoners aanwezig waren. Na vele ideeën te hebben besproken koos de gemeente ervoor om het groen langs de Rio Brancodreef geheel te vernieuwen.

De hoge struiken die er eerst stonden gaven een onveilig gevoel. Vele onbekende auto’s en ongure figuren parkeerden vaak achter de struiken. De bewoners hadden veel overlast en een tijd geleden werd er zelfs een auto in brand gestoken.

De gemeente heeft daarom de hoge struiken verwijderd en negen nieuwe bomen aangeplant. De vier Prunus Sargentii (Japanse Sierkersen) en vijf Pyrus calleryana Chanticleer (Sierpeer) zijn geleverd door boomkwekerij M. van den Oever uit Haaren.

Rondom de nieuwe bomen zijn de EPS boombakken van GreenMax geplaatst. Deze bakken zijn eerder geplaatst in Capelle aan den IJsel en Groningen. In tegenstelling tot deze projecten had de gemeente Utrecht de wens om de XL bakken te voorzien van LED-verlichting.

Boombakken uit EPS
Het plaatsen van grote potten rondom bestaande bomen is een bijzonder project. De boombakken moesten in 2 delen geproduceerd worden, licht van gewicht en koppelbaar zijn. Er werd door de gemeente Utrecht gekozen om de custom-made EPS boombakken van GreenMax te gebruiken. Het bijzondere van deze boombakken is het basismateriaal. De binnenkant bestaat namelijk uit EPS, in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. Dit is een veelzijdige kunststof met vele positieve eigenschappen. Door het gebruik van piepschuim zijn de boombakken licht van gewicht, hebben een hoge isolatiewaarde, zijn eenvoudig en snel te verwerken en zijn duurzaam.

Omdat het belangrijk is om het piepschuim af te werken met een robuuste en slagvaste coating, worden de boombakken afgewerkt met de kunststof coating: Polyurea. Deze coating biedt langdurige bescherming tegen diverse weersinvloeden en omgevingsfactoren. Door het aanbrengen van Polyurea worden de bakken zeer vorm- en drukvast en hebben een extreme slijtweerstand.

Wethouder Mirjam de Rijk en Myra Mannintveld kregen de eer om de lichten aan te zetten. In eerste instantie was de LED-verlichting nog niet zo opvallend, maar naarmate de zon onderging veranderde het straatbeeld aan de Rio Brancodreef aanzienlijk!

Met dank aan Olivier Beens voor het toesturen van de nachtfoto’s.