Energiebesparing door bomen in stedelijke omgevingen

Energiebesparing door bomen in stedelijke omgevingen - GreenMax Blog

Het hitte-eilandeffect wordt in stedelijke gebieden elk jaar een urgenter thema. Terwijl steden over de hele wereld geconfronteerd worden met steeds hogere temperaturen en een toenemende vraag naar energie, bieden bomen een krachtige oplossing. Diverse onderzoeken tonen aan dat bomen niet alleen essentieel zijn voor ecologische diversiteit en stedelijk welzijn, maar ook een aanzienlijke rol spelen in energiebesparing.

Bomen verlagen de omgevingstemperatuur

Eén van de meest directe voordelen van bomen in stedelijke omgevingen is hun vermogen om de omgevingstemperatuur te verlagen. Bomen bieden schaduw, wat resulteert in een lagere oppervlaktetemperatuur van wegen en gebouwen. Het onderzoek “The role of urban trees in reducing land surface temperatures in European cities” concludeert dat stedelijke bomen een significante invloed hebben op de verlaging van temperaturen in steden. De onderzoekers bestudeerden de invloed van stedelijke bomen op het verlagen van de stedelijke temperatuur, rekening houdend met zowel de geografische verschillen (ruimtelijke variaties) als de veranderingen over tijd (temporele variaties). Ze ontdekten dat plaatsen met veel bomen tijdens hete zomers in Centraal-Europa tot wel 8- 12 °C koeler kunnen zijn dan plaatsen zonder bomen. In Zuid-Europa is dit temperatuurverschil 0-4 °C. Deze resultaten benadrukken het belang van stedelijke bomen als een natuurlijke oplossing om het stedelijke hitte-eilandeffect te verminderen. (Nature Communications, 2021)

GreenMax blog energiebesparing bomen
Figuur 1:

Regionale variatie in temperatuurverschillen (T) tijdens extreme hitte tussen gebieden die voor 100% bedekt zijn met stedelijke bomen (UT) en gebieden die voor 100% bedekt zijn met aaneengesloten stedelijk weefsel (UF). Bron: Nature Communications.

Bomen als windbrekers

Naast hun verkoelende effect in de zomer, fungeren bomen ook als windbrekers in de winter. Door windafscherming te bieden, kunnen ze de energiekosten voor de verwarming verminderen. Goed geplaatste bomen rondom gebouwen kunnen koude luchtstromen afzwakken, wat leidt tot een efficiënter verwarmingsseizoen. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van het energieverbruik, maar draagt ook bij aan het comfort van stadsbewoners.

Energiebesparing door bomen - GreenMax Blog

Energie besparen door bomen

Onderzoek in de Verenigde Staten naar het effect van bomen op het energiegebruik van woningen in stedelijke gebieden heeft onthuld dat bomen jaarlijks aanzienlijke besparingen opleveren. Ze verminderen het energieverbruik in woningen gemiddeld met 7,2 procent, wat overeenkomt met een nationale besparing van $7,8 miljard per jaar. Verminderd energiegebruik leidt ook tot lagere uitstoot van verontreinigende stoffen door energiecentrales, wat nog eens $3,9 miljard per jaar oplevert. (U.S. Forest Service, 2022)

Energiebesparing door bomen - GreenMax Blog (2)

Bomen voor toekomstbestendige steden

Bomen zijn veel meer dan een esthetische toevoeging aan het stedelijke landschap. Ze verkoelen en verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit, maar bevorderen ook de biodiversiteit, reguleren de stedelijke waterstroom, dragen bij aan een gezondere levensstijl, verminderen geluidsoverlast en verhogen zelfs de vastgoedwaarde. Ze zijn krachtige bondgenoten in het verminderen van het hitte-eilandeffect en de uitdaging om steden klimaatadaptief te maken. De integratie van bomen in de stedelijke plannings- en ontwerpfase is essentieel voor het creëren van toekomstbestendige, leefbare en energie-efficiënte stedelijke omgevingen. Door bewust te investeren in een groene infrastructuur, kunnen steden aanzienlijke besparingen op energiekosten realiseren, wat resulteert in lagere uitgaven en een kleinere ecologische voetafdruk.

Ondersteuning bij het vergroeningsproces

Bij GreenMax combineren we groen en infrastructuur al ruim 25 jaar met elkaar om een toekomstbestendige, groene openbare ruimte te creëren. Dit doen we met innovatieve, circulaire oplossingen die bomen een plek geven tussen beton, bestrating en bebouwing, terwijl de omringende infrastructuur intact blijft. In de praktijk zien we nog te vaak dat bomen niet de juiste hulpmiddelen krijgen om gezond oud te kunnen worden in de stedelijke omgeving. Daarom helpen we u graag bij het vergroeningsproces. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en ontdek samen met onze experts de mogelijkheden voor het vergroenen van uw omgeving.