“Wortelwering redt de bomen in het Burgemeester van Zwietenpark”

Op het allerlaatste moment heeft de gemeente Den Bosch de kap van tientallen bomen in het Burgemeester van Zwietenpark in de Maaspoort geschrapt. In juli zouden de bomen aan de Noorderplas gekapt worden in verband met overlast van wortelopdruk aan de fiets- en wandelpaden.

De meeste bomen zijn vleugelnoten van zo’n veertig jaar oud. Hier en daar zorgen de wortels voor opdruk, wat leidt tot gevaarlijke situaties. De grote bomen hebben een bepalend beeld voor het park. Daarom is er veel weerstand geweest tegen de kap van deze bomen en is dit uiteindelijk toch weten te voorkomen.Er is nu gekozen om wortelwering langs de bomen te plaatsen omwortelopdruk tegen te gaan. Door de firma Mouwrik Waardenburg is het pad verwijderd, op dit moment wordt de RootControl wortelwering van GreenMax geïnstalleerd. Hierna zal er weer een nieuw, ‘wortelopdrukvrij’ pad worden aangelegd, welke in de toekomst ook opdruk vrij zal blijven aangezien de boomwortels geblokkeerd worden door het wortelweringsscherm.

RootControl worteldoek wordt ingezet als barrière om de infrastructuur te beschermen. Hiermee wordt voorkomen dat wortels het voetpad/fietspad opdrukken. Het RootControl worteldoek is een licht en flexibel materiaal, waardoor vele toepassingsvormen mogelijk zijn. Het worteldoek wordt aangeboden op handzame rollen, waardoor het materiaal zich makkelijk laat verwerken. Meer informatie over de RootControl vindt u op: https://www.greenmax.eu/nl/rootcontrol/