Bomen moeten het klimaat helpen, maar hoeveel zijn er in Nederland?

Zoals altijd delen wij graag weer een artikel met u in het kader van klimaat en bomen. Deze maand een interessant artikel uit de Volkskrant van afgelopen maand.

Twee miljard bomen planten

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft in het kader van zijn ‘Green Deal’ geopperd om in Europa twee miljard bomen te gaan planten. Terwijl in het Vliegenbos in Amsterdam zieke iepen worden gekapt, pleit eurocommissaris Timmermans in zijn Green Deal voor 2 miljard nieuwe bomen in Europa. 
Dat alles roept de vraag op: hoeveel bomen telt Nederland eigenlijk? Het antwoord blijkt lastig. Daarvoor moeten we eerst uitzoomen naar de hele aardbol, om daarna weer in te zoomen.

Artikel: “Bomen moeten het klimaat helpen, maar hoeveel zijn er eigenlijk in Nederland?”

Daar klinkt deze dagen weer het geluid van de kettingzaag. In Amsterdam-Noord, ditmaal. In het W. H. Vliegenbos, naar eigen zeggen het grootste iepen- en essenbos van West-Europa, moeten minstens 85 iepen het veld ruimen. Reden: de besmettelijke iepziekte, die in heel Nederland al veel bomen heeft geveld. Die wordt veroorzaakt door een schimmel, overgebracht door de iepenspintkever die vanuit Azië hierheen kwam, door wortelcontact, of door slepen met iepenhout waarvan de bast niet is verwijderd waaronder de kever huist en zich kan verspreiden. Eenmaal besmet is vooralsnog geen genezing mogelijk, kappen (ook van gezonde, omliggende bomen) is de enige methode om een uitbraak in te dammen.

Lees verder / Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/bomen-moeten-het-klimaat-helpen-maar-hoeveel-zijn-er-eigenlijk-in-nederland~b147d668/