Verplaatsbaar groen op het Scalaplein

Wanneer vaste beplanting geen optie is voor bepaalde inrichtingsprojecten kunnen boom- en plantenbakken een oplossing bieden. De gemeente Schinnen heeft voor de bakken van GreenMax gekozen omdat deze eenvoudig verplaatsbaar zijn. Dit is vooral handig bij evenementen. Tevens staan de schalen op een betonnen dek waar geen mogelijkheid was voor vaste beplanting. De gemeente beschikt over een eigen buitendienst met verschillende disciplines die de bakken hebben geplaatst.

Er is gekozen om op verschillende plekken op het plein zes verplaatsbare bakken te plaatsen, waarvan drie vierkante en drie schaalvormige modellen. De schalen zijn gemaakt uit hoogwaardig gewapend polyester. De vierkante bakken zijn gemaakt uit een combinatie van EPS met een robuuste en slagvaste Polyurea kunststofcoating. De vierkante bakken in het midden van het plein hebben meer inhoud, waardoor er grotere beplanting mogelijk is. Deze bakken verschillen van formaat en zijn respectievelijk gevuld met: één Parrotia persica meerstammig met daaronder Pachysandra (grote bak), Ilex aquif. ‘Alaska’ met daaronder Waldsteinia (middelmaat bak), Skimmia jap ‘Rubella’ (kleine bak). De drie schalen zijn met dezelfde beplanting gevuld: Geranium rozanne Carex “evergold”, Liriope muscari, Hydrangea pan. Limelight.

De bakken blijven permanent op deze locaties staan. Volgens Mark Spätjens (Dagelijks leidinggevende buitendienst/ beheerder groen gemeente Schinnen) zijn de reacties van de omwonenden zeer positief. Het onderhoud (water geven en onkruid wieden) heeft de gemeente zelfs bij de bewoners ondergebracht. Volgens de gemeente werkt de burgerparticipatie hier perfect.

Meer over exterieurinrichting