Hoeveel grond voor een grote boom?

Het lijkt een beetje vanzelfsprekend dat iedereen van bomen houdt. We vinden ze mooi, rustig en ze laten ons gezond voelen.

Ruimte, verontreinigde lucht en technische eisen zijn allemaal belangrijke factoren die de groeiomstandigheden voor stedelijke bomen beïnvloeden. Het succes, of in het ergste geval, uitval van een boom heeft in grote maten te maken met de hoeveelheid beschikbare grond voor de boom, dit is een veel belangrijkere factor dan bijvoorbeeld het kiezen van een klimaat-geschikte boom. Één ding dat vaak niet goed wordt begrepen, vooral op beleidsniveau, is de hoeveelheid grond die nodig is om een grote boom te laten groeien in een verstedelijkte omgeving.

Als we praten over het kweken van een grote boom, bedoelen we het bereiken van volwassenheid en gericht laten leven tot 40, 50, 60 jaar of zelfs nog ouder (het is zeer treurig dat de meeste stadsbomen een gemiddelde levensduur hebben van zo’n 10 jaar). We willen toch allemaal grote, prachtige bomen in onze steden?

Verschillende soorten bomen vereisen een andere hoeveelheid grond (m3) om tot een volwassen boom uit te groeien. De hierboven getoonde grafiek is een algemene richtlijn en zeer nuttig als referentiekader.

Zoals u kunt zien, 25 m3 is een vrij goed streven. Met dit aantal m3 moet je in staat zijn een goede maat boom een lang leven te kunnen laten groeien. Maar nog beter, met de juiste plantvakinrichting en een goede soort grond is het ook nog eens mogelijk om wel 5 m3 te gebruiken als wateropslag door middel van absorptie.

De beheersing van het snel afvoeren van regenwater en de kwaliteit van de bodem is aanzienlijk. Al het water dat wordt opgeslagen door de bodem bespaart weer geld op extra irrigatiesystemen, een hoge grondkwaliteit vermindert daarnaast verontreiniging, overstromingen en helpt riooloverstromingen voorkomen.

Vanuit het beleidsmakend en regelgevend perspectief gezien, zal een dergelijke oplossing ook betekenen dat regenwaterafvoer effectiever zal worden en hierdoor een veelvoorkomend probleem wordt verholpen.

Niet alle gebieden kunnen voldoen aan deze gewenste grondhoeveelheid voor een boom. Budgetten, locatie, beperkingen en nog veel meer redenen zijn allemaal factoren in de uiteindelijke beslissing. Echter, door middel van verschillende oplossingen zoals het delen van de bodem, het creëren van doorwortelbare ruimtes naar bijvoorbeeld nabijgelegen gebieden zoals grasvelden en parken. En denk ook aan kunstmatige oplossingen zoals een zwevende bestrating, kunnen we zo dicht mogelijk komen tot een ideale situatie voor de stedelijke boom.

Tekst: Leda Marritz (DeepRoot USA)
Vertaling: Sharell Hoogervorst (GreenMax)