‘Eén boom geeft net zo veel verkoeling als tien airco’s’

Graag wil ik met jullie een interessant onderzoek delen van de Universiteit Wageningen van 2011 waar laatst op Één Vandaag aandacht aan werd besteed:

Het was een opmerkelijke, bijna terloopse uitspraak van Marco Verhoef in het Journaal. De weerman was in Eindhoven om te kijken naar stadsvergroening en zei: “Ik las toevallig dat één grote boom bijna hetzelfde kan als tien airco’s.” Daarmee doelde hij op de verkoelingskracht die een grote boom kan hebben. Maar heeft hij ook gelijk?

Om dat uit te zoeken mailden we eerst met Marco Verhoef zelf. Hij wist echter niet meer precies waar hij over dit feit gelezen had. Dat maakte de zoektocht iets lastiger, maar al snel stuitten we op reportages bij zowel RTV Oost als L1 waar wethouders en stadsarchitecten onder meer spreken over de airco-werking van bomen in de binnenstad.

Evapotranspiratie
In die reportages werd  alleen niet gemeld dat één boom voor tien airco’s zou staan. We stuitten echter wel op een onderzoek van de Universiteit Wageningen van 2011 (hyperlink: http://edepot.wur.nl/351459 ). En jawel: daar werd het gemeld, een grote boom is op een zonnige dag gelijk aan tien airco’s, te weten 20 a 30 kW. Dat komt door verdamping via de bladeren, ook wel ‘evapotranspiratie’ genoemd.

Via René van de Velde, onderzoeker stadsvergroening van de TU Delft, kwam nog de mondelinge bevestiging. “Uit onderzoek, van collega’s maar ook intern, kan ik bevestigen dat een grote boom gelijk staat aan zo’n tien airco’s.” In zijn eigen modellen houdt Van de Velde een precieze berekening aan. “We gaan ervan uit dat een boom op grondniveau tussen de 10 en 12 graden verkoeling brengt. In de lucht die we vervolgens inademen, wordt zo’n 1 tot 5 graden verschil gemaakt.”

Daarmee kunnen we concluderen: weerman Marco Verhoef wist weliswaar niet meer waar hij zijn vondst gelezen had, maar hij had gelijk. Tien airco’s kan je inwisselen voor één grote boom.

Link naar bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/een-boom-geeft-net-zo-veel-verkoeling-als-tien-aircos/