Voorkom wortelopdruk

De goedkoopste en meest efficiënte aanpak is om de groeiplaats bij de nieuwe aanplant gelijk optimaal in te richten. Het probleem voorkomen is beter en goedkoper dan het achteraf op te lossen. Wortelwering en wortelgeleidingsmaterialen zijn goede hulpmiddelen om de groeiplaats beter in te richten. Neem bijvoorbeeld het wortelgeleidingspaneel DeepRoot® dat al meer dan 30 jaar succesvol wordt toegepast om wortelopdruk te voorkomen.

Een DeepRoot® geleidingswand is uniek en is voorzien van 90° verticale ribben. De speciale geleidingsribben leiden boomwortels dieper in de grond. Zonder deze ribben zouden de wortels horizontaal langs de wand blijven cirkelen, waardoor de boom zal verstikken en geen stabiliteit kan ontwikkelen. Wanneer de boomwortel de onderkant van de geleidingswand bereikt, kan de groei op een horizontale manier worden voortgezet. Hierbij is het heel belangrijk om de plantplaats ook zo in te richten dat de boomwortels niet meer gestimuleerd worden om naar boven te groeien. Dit is in de praktijk gemakkelijk te realiseren. Door aan de achterzijde van het paneel de grond meer te verdichten (funderingszand: 3 Mpa verdicht) zullen de wortels de weg met de minste weerstand volgen. Daarnaast moet de grond onder dit funderingszand minder worden verdicht (bomenzand: < 2 Mpa verdicht of behandeld met injectie) zodat de wortels zich hier kunnen ontwikkelen.

Het principe is vrij eenvoudig: de boomwortels worden door wortelgeleidingspanelen naar een gebied gestuurd waar u ze wilt hebben: iets dieper onder de bestrating. Zorg er voor dat aan de onderzijde van de panelen ruimte is waarin de wortels zich makkelijk gaan ontwikkelen en wortelopdruk wordt eenvoudig tegengegaan.

Dit is een investering die zichzelf snel terugverdient. Renovatie van de verharding is immers niet meer nodig. Bovendien kunnen vervelende ongevallen worden voorkomen.

DeepRoot Projectresultaten


Wortelwering of Wortelgeleiding?
Een wortelweringswand is glad en kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals geotextiel of HDPE. De boomwortel stuit op de barrière en zal (door het ontbreken van geleiding) blijven rondcirkelen langs de gladde wand. Als een weringswand te dicht bij de boom geplaatst wordt, kan de boom zich niet stabiliseren (bloempoteffect). De geleidingswand is uniek en er zijn geen gelijkwaardige alternatieven. Het is voorzien van 90° verticale ribben. Hierdoor wordt de boomwortel naar beneden geleid, als die op de wand stuit. De minimale afstand van een boom tot een weringswand is 2 m1 (afhankelijk van het type boom, vraag ons om toelichting). Dit i.v.m. het feit dat weringswanden alleen wortels tegenhouden, niet geleiden. Weringswanden worden in de meeste gevallen alleen lineair toegepast, niet rondom een boom, of de afstand tot de boom moet dermate groot zijn, dat de stabiliteit gewaarborgd is.
Maak de juiste keuze en bekijk ons keuzemenu: Wortelwering of Wortelgeleiding?