Obesitas bij wortelschermen

Welke dikte wortelscherm is voldoende?

Vaak krijgen we de vraag welke dikte we moeten gebruiken voor onze wortelwering. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig:


• Ten eerste: wortelwering gemaakt van HDPE is veruit het meest geschikt.
Dit, omdat het scherm glad is en ontzettend druk bestendig met een hoge densiteit (HD). Wortels kunnen geen grip krijgen op het gladde scherm, zodra de wortels druk zetten, zullen deze wegglijden en langs het scherm hun weg vervolgen. De groeipunten van wortels zijn nu eenmaal beperkt in de druk die ze kunnen uitoefenen om ergens doorheen te ‘steken’.

Echter, wortels zijn wel in staat om in de kleinste openingen binnen te dringen. De druk die een dikker wordende wortel kan uitoefenen is vele malen groter dan de druk die een groeipunt kan uitoefenen. Het is dus van groot belang dat wortels geen opening kunnen vinden.

• Kan er water doorheen, dan kan er ook een wortel doorheen.
Eric van Oss, eigenaar van GreenMax en leverancier van de eerste orde op het gebied van wortel wering, vertelt: Uit eigen ervaring in binnen/buitenland en onderzoekinstellingen welke bevestigen dat er nog nooit een doek gevonden is welke waterdoorlatend is en daarnaast ook wortels langdurig tegenhoudt.

Zo nu en dan verschijnen er weer waterdoorlatende antiwortelschermen op de markt, welke deze toepassing zeggen te hebben, maar nooit met de garantie dat wortels er niet doorheen kunnen. Een voorbeeld van een dergelijk doek zijn doeken gedrenkt in chemisch middelen. Werkzame levensduur 2 tot 4 jaar en vormen door uitloging zijn bovendien een bedreiging voor ons grondwater.

• 2 mm HDPE is voldoende om zelfs de meest agressieve planten te stoppen.
Iedereen is het erover eens dat Bamboe de meest agressieve wortels heeft. Maar dat moet volgens ons genuanceerd worden, verteld TreeBuilders. Niet de wortels vormen het probleem bij Bamboes maar het zijn de rizomen. Een rizoom is niets anders dan een horizontaal groeiende stengel. Door de stevigheid van deze rizomen en de wijze waarop deze groeien, ze schuiven als het waren uit. Hierdoor kunnen ze veel meer druk uitoefenen dan het groeipuntje van een wortel. Door de dikte is er meer weerstand nodig om de groeirichting te beïnvloeden.

Overigens zijn invasieve wortels niet per definitie agressieve wortels die door een 1 mm HPDE wand kunnen drukken. Japanse duizendknoop is een invasieve soort maar heeft zeker niet de drukkracht om gerekend te worden tot de agressief wortelende planten.

Conclusie: een 2mm HPDE wand is voldoende om alle wortelgroei en uitbreidingkrachten van alle planten en bomen te stoppen. Voor enkel boomwortels is 1mm ruim voldoende.

• Voorkom beschadiging van de wanden.
Toch wordt 2 mm HDPE nog vaak gebruikt om boomwortels te stoppen. Rootblock 2mm is de naam waaronder de schermen in heel Europa verkocht worden.

De schermen zijn tevens bestand tegen de omstandigheden waarin de producten verwerkt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scherpe stenen liggend in de sleuf tegen het scherm, deze worden door de sleuven stamper met hoge druk tegen de wand gedrukt. Perforatie van de wand kan direct een ontsnappingsroute voor de wortels worden. De Rootblock van 2mm is bestand tegen al deze omstandigheden. Indien de grond vrij is van puin dan is 1mm ruim voldoende voor onze Nederlandse boomwortels. Het is zonde om overbodig veel materiaal te gebruiken.

Slotconclusie:
1 mm Rootblock HDPE is gegarandeerd voldoende voor alle wortels/rizomen excl bamboe.
2 mm Rootblock HDPE is gegarandeerd voldoende voor alle wortels/rizomen en installatie omstandigheden.

Meer info over onze wortelschermen