We hebben veel leuke reacties gehad op het artikel in de vorige nieuwsbrief met de vraag:
“Wat heb je liever een eenmalige investering van 25 miljard of jaarlijkse uitgaven van 20 tot 25 miljard?”
Vandaar dat ik deze maand graag nog een nieuw artikel deel met jullie:
Hoeveel land denk jij dat we nodig hebben om Nederland CO₂-neutraal te maken? Waar en met wie gaan we bomen planten?
Voor Nederland hebben we slechts 12 miljoen hectare bomen nodig om alle CO₂-uitstoot die afkomstig is van fossiele brandstoffen, te ontbinden. Dat is 2,9 keer de oppervlakte van ons land. Vergeleken met de 2 miljard hectare die we nodig hebben om de hele wereld CO₂ neutraal te maken, is zo’n kleine oppervlakte gemakkelijk te organiseren.
Als we het sociale aspect zwaar laten wegen, dan kunnen we er voor kiezen om de plantingen te doen in landen die zwaar geteisterd worden door armoede, vanwege hun gedegradeerde gronden.
Het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking van Nederland kan samenwerking zoeken met andere landen die grote behoefte hebben aan plant programma’s op grote schaal met productieve bomen. We kunnen denken aan samenwerking met NGO’s zoals Oiko, Oxfam Novib of het One Acre Fund. Ook kunnen grote fondsen of banken partners worden, bv. de Inter-American Development Bank of het African Development Fund.
Wij hebben zelf al een partner programma met het UN World Food Programme in het kader van het project ‘Zero hunger by 2030’.
Het planten kan op alle plaatsen in de wereld die geteisterd worden door erosie, hitte en land degradatie. Op die manier voorkomen we land-grabbing van vruchtbaar land, waar steeds meer weerstand tegen gaat komen omdat mensen die daar al duizenden jaren leven plotseling van hun land af gedreven worden. Hoewel 2,9 keer de oppervlakte van Nederland heel veel lijkt, zijn landen als Ethiopië, Kenia, Mauritanië, Mali, Niger, Nigeria, Tsjaad, Sudan, Tanzania en Zuid-Afrika allemaal ongeveer 30 keer zo groot als Nederland.
Dit betekent dat als wij 10% van de oppervlakte van een van deze landen door middel van het planten van productieve bomen vruchtbaar en lokaal welvarend maken, Nederland daarmee 100% CO₂-neutraal wordt.
Zo biedt Nederland andere landen een helpende hand om hun welvaart te verhogen, terwijl we zelf CO₂-neutraal worden. Wellicht gaat ons voorbeeld anderen stimuleren hetzelfde te doen.
Pieter Hoff
Green Musketeer
Achtergrondinformatie:
Het IPCC (UN Intergovernmental Panel on Climate Change) heeft op 8 oktober 2018 een noodoproep aan alle landen gedaan om de CO₂ uitstoot met minstens 50% te beperken per 2030. Nederland wil daar door middel van een Klimaatakkoord aan voldoen. Pieter Hoff is van mening dat het Klimaatakkoord flankerend beleid nodig heeft om in 2030 op 0% CO₂ uitstoot te komen en dat dit flankerend beleid tegelijkertijd veel efficiënter, beter en goedkoper kan worden uitgevoerd dan met de huidige voorstellen.
Graag verwijs ik u door naar de Facebookgroep ‘Green Musketeers’:
U vindt de groep hier: https://www.facebook.com/groups/greenmusketeers/